De eerste meezeilvakantie weken zitten er op.
Blijf op de hoogte en volg Cynthia
28 November 2017 | Spanje, Isla de Lanzarote
De eerste twee meezeilvakantie weken bij Lanzarote met mijn nieuwe Liberty-C zitten er alweer op.
De eerste week was even wennen, twee voor mij nieuwe dames met weinig tot geen zeilervaring en de eerste 2 dagen van die week ook een Engels stel dat via Airbnb geboekt had. Een paar dagen later kwam er nog een bekende gast bij.
Het was hard werken om alles in goede banen te leiden. De wind is harder dan voorspeld, één van de dames was soms zeeziek, zodat ik de Liberty dan min of meer in mijn eentje moest bemannen. Ik merk nu pas dat hij best groot is en ook hoe zwaar het is om het allemaal goed te laten verlopen.
Gelukkig heb ik snelle leerlingen aan boord en gaandeweg de week worden we steeds meer een team.
Uiteindelijk wordt het een fantastische zeilweek met veel zon en op de laatste dag alle mooie dingen in één. Mooi bezeilbare koers, volop zon en geen zeeziekte meer aan boord.
Iedereen is op elkaar ingespeeld, alles gaat alsof we al weken samen zeilen, het lijkt wel vakantie zeg ik als we aankomen in Arrecife, in de kuip nagenietend van ons welkomst drankje.
Zon, zee en zeilen op zijn best!
Dan volgt er een week met de nodige werkzaamheden en karweitjes om de week erna weer tip top in orde verder te kunnen.
De tweede charterweek wordt er één die ik gekscherend de “oude mannen week” noem.
Niet helemaal beseffend dat ik zelf ook ouder wordt. De leeftijd varieert van 61 tot 77 jaar. Jos, mijn steun en toeverlaat in moeilijke tijden, is er ook weer bij.
We zeilen naar Graciosa en blijven daar een dag. De dag erna is er te veel wind om te zeilen, maar het is zeker geen straf om daar een dagje te zijn. Donderdag gaan we via de westkust van Lanzarote in 1 ruk naar Rubicon, een tocht van 42 mijl. De wind is daar het beste voor, anders hadden we moeten kruisen naar het zuiden.
Er blijkt veel meer wind te zijn dan voorspeld, dat vinden de mannen geweldig, maar het is voor mij behoorlijk hard werken.
De rest van de week zitten de windgoden er flink naast. De mooie wind die ons terug zou brengen van Rubicon naar Arrecife is tegen in plaats van mee, bovendien waait het amper, zodat we vrijwel alles op de motor moeten doen. Maar ach, het mag de pret niet drukken.
Nu kunnen we het reven van het grootzeil oefenen en maken we bij Arrecife de start van de 4th RORC Transatlantic Race mee, wat een kapitaal aan schepen doen daar aan mee. Groter, sneller en mooier dan je je voor kunt stellen.
Zondag 26 november om 5 uur loopt de wekker weer af en neem ik afscheid van mijn “oude mannen”. Die, zo bleek de avond ervoor, er alle drie al voor de 5e keer bij waren, maar nog nooit in deze samenstelling.
Na deze twee weken heb ik het gevoel mijn schip goed onder controle te hebben, ook met harde wind.
Nu een weekje opruimen, schoonmaken en opnieuw bevoorraden.
Toeval bestaat niet zeggen ze maar hier in de haven van Arrecife ligt een vriend met zijn boot die zijn hulp aanbied om vele klusjes en veranderingen aan te brengen aan de liberty. Vele dagen en uren wringt hij zich in alle bochten, er wordt het een en ander afgebroken om nog meer verbeteringen aan mijn schip toe te brengen.
Daarna ben ik er weer klaar voor om op 3 december de volgende gasten te ontvangen.
Wat staat er verder op de planning?
- Van kerst tot oud en nieuw heb ik nog plaats voor 2 tot 4 gasten;
- De week van 7- 14 januari heb ik nog 1 hut over. Vliegen naar Lanzarote kost je dan 75 euro voor een retourtje.
- In februari zijn er nog enkele plaatsen vrij
- De week van 4 maart staat er een tocht van Lanzarote naar Las Palmas, Gran Canaria, op de planning. Dat worden 5 dagtochten van pakweg 4 tot 6 uurtjes, de laatste dag, als we oversteken naar Las Palmas, wordt een tocht van 10-11 uur zeilen.
Daarna is de planning geheel open en ga ik eens kijken of ik ook andere eilanden kan bezeilen. Uiteraard is dit afhankelijk van de aanvragen die binnen komen.
Heb je interesse in 1 van de bovengenoemde weken, of heb je een ander plan voor verderop in het jaar? App, mail of bel me zodat we samen kunnen kijken of we een leuk idee kunnen uitwerken.
Vele lieve groeten Cynthia van Hest
www.liberty-at-sea.com