Rondje( geen) Madeira met Dream C
Blijf op de hoogte en volg Cynthia
12 April 2018 | Spanje, Canarische Eilanden
Kwart over 7 gooien we de trossen los van de Dream C in Las Palmas , Cor en ik hebben het plan om een rondje Madeira te gaan doen. We hebben maar 8 dagen vanwege familie bezoek Cor en mijn werk. Dus het wordt echt aantikken en weer terug.
Er staat een flinke deining en al gauw wordt Cor een beetje katterig en even later volg ik. Cor heeft er alleen het eerste uur wat last van.
Onze koers naar Madeira is niet te halen door de noorden wind ipv de noord oosten wind die ze voorspelde. Ook is er veel meer wind. Mijn katterigheid gaat over in zeeziekte en na een paar uur hang ik over de reling. Cor bied aan om terug te gaan maar daar wil ik niets over horen, kom er wel over heen. Ik weet de oorzaak er van.
Ik vind dat we te onvoorbereid weg zijn gegaan.
Onverwachts werden we gisteren uitgenodigd op een aangeklede borrel om 5 uur waar Cor ook muziek ging maken. We waren lang niet klaar vind ik. Ik moest de Liberty nog goed afsluiten voor de week dat ik weg was. Ik wilde nog koken voor de eerste dag en zo nog kleine dingen.
Ik ben eerder weggegaan bij de borrel om alles te doen wat ik vond wat er moest gebeuren. Al zeilende zag ik dingen waar ik niet zo blij van werd en maakte me daar zorgen over. Maar daar zal ik me aan moeten overgeven het is Cor zijn boot.
Ik ga binnen op de bank liggen. Ik blijf spugen. We koersen richting Fuerteventura om een kruisrak te maken. Dan opper ik om door te zeilen naar Moro Jable Fuerteventura, om daar een nachtje te ankeren en beloof morgen beter te zijn. Dat vind Cor een goed idee, waarschijnlijk halen we Madeira toch niet.
We vallen 20 graden af waardoor we wat comfortabeler gaan zeilen en de Dream C spuit vooruit.
Het laatste uurtje , achter het eiland hebben we geen last meer van de deining/ golven zodat ik meteen opknap. Helaas geen plek in Moro Jable we kunnen er zelfs niet ankeren. We besluiten 7 mijl terug te zeilen op alleen het voorzeil maken we al een snelheid van 6 knopen en ankeren net voor het donker wordt vlak bij de vuurtoren. Het is goed ankeren hier, wel de wind maar niet de golven.
Totaal 70 mijl
Wind N 17 tot 25 knopen
Half bewolkt en redelijk fris
Zaterdag 24 maart
We spraken af geen wekker te zetten en te gaan als we wakker worden. WE hebben nog wat slaap in te halen.
We hebben nog niet echt een doel.
Zo komt het dat we pas om 10 uur het anker ophalen. De oceaan is boven verwachting redelijk rustig, we besluiten een koers van 60 graden aan de wind te houden en dat 24 uur vol te houden en hopen dan boven Tenerife uit te komen om dan morgen terug te zeilen naar Tenerife. Het wordt een mooie zeildag. Snel met redelijk wat zon. Genieten dus. Net voor zonsondergang warm ik het laatste restje op van het eten wat ik in LP nog heb gemaakt en om 8 uur duik ik mijn kooi in. Ik lig nog maar net of de wind steekt op tot 26 knopen. We hebben de hele dag al gezeild met 1 rif in het grootzeil en het voorzeil maar ik hoor Cor het voorzeil bijna helemaal wegdraaien. De hele nacht is de wind 25 tot 27 knopen en draai iets meer naar het westen. Zodat we niet eens om de kop van Tenerife komen. Als ik om 12 uur de wacht overneem besluiten we overstag te gaan en weer 60 graden aan de wind verder te zeilen. De wind draait zo dat we weer gewoon langs de noordkust van Gran Canaria langs zeilen. Cor neemt het weer om half 4 over.
Als ik om half 7 boven dek kom besluiten we weer overstag te gaan richting Tenerife.
Voor vrienden die ons volgen op marine traffic is dit een heel raar gezicht, waar zijn die mee bezig appen ze ons. Ja wij vinden het ook minder om zo zonder zeildoel op en neer te zeilen maar ons doel was ook om een paar nachten door te zeilen met al zijn moeilijkheden op zo’n hobbelige zee.
Half 3 komen we aan op onze ankerplek, in het noord puntje van Tenerife. Het was een steenkoude nacht , zwaar bewolkt. We zagen het nut er niet meer van in om ons nog meer te pijnigen door nog zo’n nacht door te zeilen.
Maandag 26 maart
Na weer een slechte nacht voor mij omdat het erg hard waaide op onze ankerplaats. 1 keer rolde de genua een stuk uit, de schoten klapte tegen de boot en toen dit alles weer vast zat, bleef ik onrustig omdat we af en toe stoten van 30 knopen wind over de boot gierde.
Om 8 uur stond ik op, maakte het ontbijt klaar, we zouden een stukje richting Santa Cruz zeilen om internet op te vangen, want op onze anker plek hebben we geen verbinding. Helaas kan ook ons volgende plan niet door gaan, naar Anfi zeilen via de zuidkant van Gran Canaria, de voor spelling is 30 knopen wind en in de windversnelling er nog zeker 10 bij is ons echt te veel. Al gauw besluiten we Santa cruz in te gaan. Cor vind alles best en we zeilen op ons gemak 10 mijl naar het zuiden op alleen de genua.
1,5 uur later meren we af. Heerlijk even geen wind en een stil schip. Ik ben echt moe en vraag me af hoe lang je zo iets vol kan houden als je bv over gaat steken en dan 3 weken op zee bent. Je schijnt er aan te wennen en we hebben nu wel heel slecht weer.
Ik spoel de boot schoon en na nog wat karwijtjes gaan we even de stad in.
Dinsdag 27 maart
Ook dit keer geen wekker, want vroeg kunnen we niet vertrekken. Als we naar het zuiden van Gran Canaria willen is zeker in de ochtend nog te veel wind. Als we wakker worden bekijken we de weerkaarten nogmaals en besluiten 11 uur te vertrekken richting het zuiden, naar Anfi. We steken bijna rechtover naar Gran Canaria en zakken dan langs de kust naar beneden. Zo hopen ze de harde wind te ontlopen. We gaan alleen op het voorzeil, hebben halve wind.
We zeggen net tegen elkaar dat we nog geen dolfijnen hebben gezien en daar kwamen ze met grote getalen op ons af. Altijd weer leuk om ze te zien springen en dat maakt zo’n koude winderige dag weer goed.
De Dream C loopt veel te snel zodat we de wind inhalen en alsnog het staartje van stoten tot 35 knopen op onze snelheidmeter zien. Het is alweer een bewolkte redelijk koude dag. We worden halverwege onze tocht ineens verrast door een wel hele grote golf die zo over me heen de kuip in valt met Cor aan de lage kant die even niets meer ziet vanwege het vele water waar hij mee overspoelt wordt. In de kuip staat 10 cm water die ook net zo snel weer door de loosgaten wegloopt. Gelukkig zitten we altijd vast want met zo’n golf zou je zo over boord gespoeld kunnen worden.
Binnen is het ook niet helemaal droog gebleven het luik staat altijd open, misschien ook niet slim blijkt nu.
Zomaar uit het niets komt opeens de zon tevoorschijn die alles even snel weer droogt en daarna verdwijnt hij ook weer voor de rest van de dag.
We naderen de kust en binnen de 5 minuten hebben we ipv 30 knopen wind van achteren, 10 knopen wind van voren en starten we de motor voor de laatste 3 uurtjes, helaas.
Half 8 droppen we het anker in een voor ons wel heel bekende ankerplek Anfi, 5 mijl voorbij Mogan. S’morgens heb ik het eten al voor bereid zodat we meteen aan tafel kunnen. Wat een verademing even geen wind en niet koud.
Mijl stand 49 mijl
Wind oost tot noordoost 17 tot 35 knopen
Bewolkt met 1 uurtje zon
Lange broeken en dikke truien weer
Woensdag 28 maart.
Voor het eerst heb ik eens goed geslapen, helaas anfi onder een warm wolken dek en achteraf maar goed ook anders waren we goed verbrand want we hebben een rustdag ingelast. Het is 30 graden en heerlijk relax. Ik zou hier wel een paar dagen willen blijven, maar helaas mijn werk roept me terug, mijn gasten komen er aan. We genieten van onze rustdag en bereiden ons weer voor op een lange dag morgen naar Las palmas, naar het noorden met een noorden wind en wederom hard denk ik. We gaan het zien.
Donderdag 29 maart
Half 6 loopt de wekker af, we hebben een lange weg voor de boeg.
Het is gewoon nog warm buiten, we hebben te maken met een Calima, dat is warmte uit de Sahara die de nodige stof /zand mee neemt, zoveel dat het zicht daardoor beperkt is. Het is nog pikken donker ook omdat de klok naar de zomertijd gezet is zodat het langer licht blijft maar dus ook later licht in de ochtend.
Bij het opkomen van de zon worden we omringt door heeeel veel vooral kleine dolfijnen, Echt zoveel, overal waar we kijken. En op aai afstand van de Dream C.
We hijsen de zeilen en het eerste half uur op de motor gaan we de baai uit. Daarna is het te zeilen, wel niet onze koers maar we zijn er op voor bereid. Als we de kustlijn volgen is het 45 mijl maar we denken het dubbele te moeten zeilen omdat we 20 mijl de kust uit willen om de windversnelling te ontwijken die we gegarandeerd tegen zouden komen als we bij de kust blijven.
Het is onze eerste zonnige warme dag deze week.
De wind blijft tot max 22 knopen en wat nog fijner is de golven zijn niet hoog.
Het is daardoor een mooie zeildag en om niet al te laat in de haven te zijn moteren we de laatste 12 mijl. En zijn we net voor het donker, 14 uur later, in de haven. Het is moeilijk als je einddoel zo dicht bij is en je moet er al kruisend heen en het wordt koud om dan niet de motor aan te zetten. Ik heb dan de mogelijkheid om binnen voor het eten te gaan zorgen.
8 uur komen we aan terug in Las Palmas, na een gevarieerde zeilweek. Waar we de vele elementen van de oceaan zijn tegen gekomen, we hebben voornamleijk de wind laten bepalen wat we gingen doen.
Mijlstand 73 mijl (ipv 45)
Zonnig
Wind in de ochtend 15 tot 25 knopen 1 rif grootzeil en voorzeil
In de middag 15 tot 20 knopen wind
Weining golven/deining
12 April 2018 - 17:21
Herman:
Wat een mooi verhaal,ook nu voor jullie toch ook wel spannend ,ik blijf wel hier varen met windje 2 en in de buurt vlakbij de kant,ha,ha.